Tips till dig som vill starta eget företag

MG_4491.jpg
startaeget.jpg

Idag tänkte jag att vi skulle ta oss an ett av era önskeinlägg, nämligen tips till dig som vill starta eget företag!

Detta är något jag får oerhört mycket frågor om. Hur gör man för att komma igång? Var hittar man sina första kunder? När är det dags att ta steget ut i frilansandet på heltid?

Jag har tidigare skrivit om hur man tar betalt som frilansande kreatör/influencer, samt rett ut hur det egentligen funkar för bloggare att tjäna pengar. Jag har även berättat ingående om min egen bloggresa.

Idag kommer vi gå igenom hela processen av att starta eget företag. Hur min företagsresa har sett ut samt tips på resurser, smidiga företagslösningar du bör skaffa, hur man kan tänka med branding/positionering och allt det praktiska du behöver veta för att processen ska bli så enkel som möjligt. Allas resor ser förstås olika ut, så detta jag kommer dela idag är vad som har funkat för mig och många runt omkring mig.

startaeget5.jpg

En kund jag samarbetat med ett flertal gånger är Wasa. Dessa bilder är från 2018.

Först och främst - behöver du ens starta eget?

Att frilansa är inte så glamoröst som en tror, men det finns belöning längre fram, för den som är driven och ihärdig. För vissa passar detta arbetsliv perfekt, för andra är frilansande kanske inte rätt väg att gå.

Så till en början kan det vara bra att fråga dig själv om frilansande verkligen är den arbetssituation som passar bäst för dig. Trivs du med att själv disponera över din tid och se till att saker händer? Är du ok med ekonomisk oförutsägbarhet (åtminstone den första tiden)? Gillar du att bolla många olika projekt och sysslor? Har du svårt att hitta anställning som passar just din kompetens? Drömmer du om att starta något nytt som du upplever saknas på marknaden?

Om något av detta stämmer in på dig, kör hårt!

startaeget8.jpg

Att våga

Att ta steget från anställd till egenföretagare kan vara sjukt läskigt. Hur vet en att det kommer flyga? Att en kommer dra in tillräckligt med cash? Hur gör man ens??

Att vara egen ÄR oförutsägbart, åtminstone i början, men det behöver inte vara världens största grej att starta företag. En kan absolut göra det vid sidan av ett annat jobb (faktum är att jag rekommenderar alla att behålla sina sidojobb så länge som möjligt!), och skulle en ångra sig längre fram är det inte värre än att en låter företaget ligga vilandes.

Det är omöjligt att lära sig allt om företagande på en gång. Mitt tips är att börja smått och låta kunskaperna och färdigheterna växa fram på vägen.

Det som är så fantastiskt med att vara egen är att det öppnar upp för alla tänkbara möjligheter för vad en kan göra i sitt jobb, på ett sätt som en anställning aldrig kan göra. Du kan vara precis hur nischad eller bred du vill i ditt uttryck. Om du får en idé så är det bara att köra på! Det finns heller inget riktigt tak för hur mycket pengar du kan dra in i företaget. Visst, det kan vara knepigt att få det att gå runt de första åren, men om du är envis och skicklig så kan din verksamhet bli precis hur framgångsrik som helst.

Det som framförallt motiverade mig till att bli egen var längtan efter frihet och att själv disponera över min tid, ha ett drömmigt kontor, få skapa precis det jag ville och inte behöva passa någon annans tider eller agenda. Kort sagt var det friheten, flexibiliteten och kreativiteten som lockade.

Det som jag uppskattar mest med mitt egenföretagande just nu är att jag stöter på utmaningar hela tiden, vilket håller det spännande och utvecklar mig.

En av er frågade om det var värt slitet, och till det vill jag säga HELL YES! Känslan av att lyckas ro iland ett stort uppdrag, att skicka sin första stora faktura, att vakna upp varje morgon och få bestämma helt själv vad som ska göras och när, att kunna ta paus mitt på dagen, att kunna finjustera sitt hantverk och sin verksamhet precis så som en själv vill ha det och att få erkännande för det en kämpat så hårt för att skapa är obeskrivlig.

startaeget3.jpg

Till vänster: Sötpotatistacos åt Electrolux. Till höger: Bloggsamarbete med Fiskars.

Från idé till F-skattesedel aka. det tråkiga men nödvändiga pappersarbetet

Okej, så du har bestämt dig för att starta eget företag. Nu då?

Så fort du vet att detta är vägen för dig så kan du skicka in din ansökan till skatteverket. Det kan vara skönt att ha företaget och allt praktiskt på plats tidigt, så att du sedan kan fokusera på att bygga din verksamhet. Att ansöka om F-skatt m.m kan du med fördel göra medan du pluggar eller jobbar med något annat. Jag skulle inte uppmana någon att säga upp sig direkt.

Behåll ditt jobb så länge som möjligt så att du i lugn och ro kan spara ihop en buffert, bygga en stabil verksamhet samt utveckla ditt hantverk, innan du satsar fullt ut.

De allra flesta börjar med att starta enskild näringsverksamhet. Det kostar ingenting att starta s.k. enskild firma, och det gör heller ingenting om firman ligger vilandes och inte drar in några pengar en period. Däremot behöver du motivera för Skatteverket att det rör sig om en näringsverksamhet och inte en hobbyverksamhet. HÄR kan du registrera enskild näringsverksamhet.

För att kunna skicka fakturor och betala skatt behöver du ha en F-skattesedel. Det ansöker du om i samma veva som du startar ditt företag. Du behöver även registrera dig för moms. Allt detta kan du göra på verksamt.se, under fliken Starta.

Så fort du har alla papper godkända från Skatteverket så är mitt tips att även skaffa ett företagspaket hos din bank, så att du får ett bankkonto (med tillhörande bankgiro) till företaget och ett bankkort. Då är det mycket lättare att separera företagets utgifter från dina egna, samt att du kan koppla din faktureringstjänst till företagets bankkonto (mer om fakturering längre ner).

startaeget2.jpg

Två bilder med recept jag gjorde åt Annas Pepparkakor 2018.

Den första tiden - vad ska en satsa på?

Den första tiden som egenföretagare ser förstås väldigt olika ut från person till person. Om du jobbar samtidigt kanske du bara har kvällar och helger att lägga på ditt företag, eller så kanske du jobbar deltid och har 1-2 lediga dagar i veckan (så var det för mig).

Personligen tror jag det är supersmart att se den här första tiden lite som en utbildning. Du kommer förmodligen inte hitta stora kunder eller dra in massor med pengar med en gång, men det du däremot kan göra är att lära dig så mycket som möjligt om branschen, fixa en schyst hemsida, etablera dig på sociala medier, slipa på ditt erbjudande och utveckla ditt hantverk.

Mina första två år som frilans på deltid lade jag på att gå onlinekurser i branding, öva upp mina fotoskills, laga massor med mat, läsa massvis med matbloggar, kokböcker och böcker i egenföretagande, kolla på tutorials, lyssna på poddar etc. Jag sög åt mig allt jag kunde komma åt! Och det finns HUR mycket resurser som helst online!


Längst ner i inlägget har jag samlat de böcker, poddar, bloggar, kurser m.m som hjälpt mig.


Jag har alltid prioriterat min synlighet på sociala medier och att visa upp det jag gör. Därigenom har mina kunder hittat mig, och jag har inte behövt lägga en massa energi på att leta upp dem eller pitcha in mig själv. Däremot har jag sett till att lära känna nyckelpersoner i branschen, föreslå kul projekt vi kan göra ihop, åkt på workshops och försökt knyta kontakter bland andras kreatörer. Rätt var det är så har någon av dem tipsat om mig inför sin kund, eller tänkt på mig när de behövt en extra hand i något projekt. Nu, när jag själv är mer etablerad, så tar jag alla tillfällen som dyker upp att tipsa om grymma kollegor till mina kunder.

Nå ut med det du gör

Även om du inte känner dig fullfjädrad i ditt kreativa uttryck så är det viktigt att prioritera synlighet och nå ut med det du gör. Dela processen! Lägg upp dina kreationer på instagram, blogg, hemsida, facebook eller vilken plattform som nu passar ditt uttryck. Skapa ett community eller positionerna dig inom ett existerande community tidigt. Du kommer inte komma någon vart om du sitter och skapar i hemlighet.

Den som blir en framgångsrik kreatör är inte den som är bäst utan den som syns.

En tydlig onlinenärvaro är jätteviktigt idag. Däremot så kanske en inte vill lägga alla sina lediga kvällar på instagram. Skaffa en bra app för att schemalägga inlägg så kan du preppa flera åt gången under arbetstid. Jag använder Planoly varvat med mer spontana, direktpublicerade inlägg. Andra liknande tjänster är Iconosquare, Buffer och Later.

Om du bloggar är det även smart att hålla dig till ett regelbundet bloggschema, så att läsaren vet vad den kan förvänta sig av din blogg. Även här kan du tidsinställa inlägg.

Några tips för att positionerna sig på sociala medier är att tänka ut några ord som beskriver dig själv och din verksamhet. Låt sedan dessa ord guida det innehåll du delar.

Jen Carrington har en jättebra övning som hjälper en att bli tydligare med sin nisch och sin drivkraft. Denna har jag gjort många gånger och jag lär ut en liknande metod i mina workshops i digital strategi.

Att stå ut med det en gör och våga köra på sin grej är alltid svårt tycker jag. Det är så lätt att påverkas av vad andra gör. Här gäller det att lita på sin magkänsla och försöka att inte tappa bort sig själv i alla trender och spridda råd. Om du känner dig vilse är det kanske dags för en sociala medier-detox. En måste inte alltid interagera massa med andra utan en kan också fokusera på att skapa och dela sitt eget innehåll. Engagemanget kanske går ner något, men kanske är det värt det om det låter dig samla kraft och hitta tillbaks till din kärna.

Bunkra upp med content

När du är ute på något roligt jobb (eller skapar hemma), ta tillfället i akt att plåta för blogg/instagram, filma stories etc. så att du "mjölkar ur" så mycket content som möjligt från varje tillfälle. Då blir innehållsskapandet till sociala medier inte en lika stor press och du kan lättare ta ledigt en helg utan att känna att du måste skapa för sociala medier nu när du äntligen har tid.

Tänk också på att du absolut kan dela innehåll flera gånger! Med dagens algoritmer så kommer de som följer dig ändå inte se allt du gör. Du kan med fördel påminna om ett erbjudande flera gånger, eller dela samma bild med några veckors mellanrum. Jag lyfter regelbundet upp gammalt innehåll på min instagram, så att jag slipper skapa nytt hela tiden. Ge dig själv lite cred för all kraft du lagt ned på att skapa ditt innehåll! Det förtjänar att lyftas flera gånger <3

startaeget6.jpg

Om att gå sin egen väg trots omvärldens ifrågasättande

Nästan alla som väljer att satsa på en kreativ yrkesbana och som dessutom väljer att göra det på frilansbasis har eller kommer att stöta på ifrågasättande från omvärlden. Vilket är förståeligt, eftersom det fortfarande är en ganska okonventionell bana.

Mina föräldrar, som själva är eller har varit egenföretagare, stöttade mig helt i själva frilansandet, men de tyckte att jag skulle köra en testperiod på 6 mån-1 år och om det inte flög då så skulle jag gå tillbaka till min anställning. Det rådet valde jag att ignorera :-)

Dels för att det ofta tar betydligt längre tid än så för ett företag att komma på banan och gå runt, och del för att jag visste att om jag inte satsade helhjärtat, så kommer det aldrig gå! Vad jag lägger in i det är också vad jag kommer få tillbaka, tänkte jag.

Absolut att det är bra att ta hjälp och råd av folk runt omkring dig, men det är jättesvårt för nån annan att sätta sig in i din unika verksamhet, speciellt om denne någon inte själv är egenföretagare. Därför måste du i slutändan lita på ditt eget omdöme och gå din egen väg.

Vad som däremot är grymt bra att göra är att försöka knyta kontakt med andra likasinnade kreatörer, kanske skapa en Facebook-grupp där ni kan stötta varandra, bolla idéer, stämma av prissättning och liknande. Det kan bli väldigt ensamt att frilansa, så att känna att en har kollegor att luta sig mot kan vara skönt.

startaeget4.jpg

När är det dags att säga upp sig och satsa på företaget på heltid?

Det absolut viktigaste rådet jag har för den som vill satsa på sitt egenföretagande på heltid är att spara ihop MINST 5-6 månadslöner innan du tar steget. Om du har familj och ett större ekonomiskt ansvar så kanske du behöver spara ihop en ännu större buffert.

Planera övergången i god tid innan så att du inte lägger en förväntan på företaget att försörja dig från start. Det kan bli en oerhörd stress som hämmar din kreativitet. En vill ju att verksamheten ska kännas lustfylld och kreativ och någon som en kan tänka sig att fortsätta med lång tid framöver. Då är det viktigt att ha en ekonomisk trygghet till en början så att du kan fokusera på att slipa ditt hantverk och ditt erbjudande och nå ut med det du gör.

Att vara sparsam den första tiden är också ett tips. Kanske kan du klara dig på en lite mindre månadslön än du är van vid? I så fall behöver du inte spara ihop lika stort startkapital. Tänk igenom vilka utgifter som verkligen är nödvändiga och försök göra din verksamhet så billig i drift som möjligt. Kanske kan du jobba hemifrån så att du slipper kontorshyra. Lära dig grunderna i wordpress så att du inte behöver anlita någon för att designa din hemsida. DIY:a det du kan, minska på uteluncherna och take away-kaffet, köp begagnad utrustning om du kan och sälj av det du inte använder.

På så sätt kan du snabbare ta ut en liten lön från företaget, eller investera tillbaka i utrustning, rekvisita, konstnärsmaterial, ny dator eller vad du nu behöver!

Att jobba med tjänster är mer kostnadseffektivt än att jobba med produkter, eftersom det oftast inte kräver några inköpskostnader. Blanda gärna inkomstkällor för att sprida inkomsterna och göra din verksamhet mer hållbar.

I vilket skede det är dags att säga upp sig och satsa på heltid är olika för alla. Men generellt tänker jag att det är bra om du har kunder och uppdrag som trillar in något sånär regelbundet. För somliga är det viktigt att veta till 100% att företaget kommer kunna försörja en. Då kanske en väntar tills en kan ta ut en heltidslön från företaget. För andra kanske det räcker med att börja närma sig en heltidsinkomst så pass att du kan anta att det kommer gå runt om några månader.

Det är även bra att ha en plan för det du ska göra de första 6 månaderna. Samt att du har hemsida, sociala medier, bokföringsrutin osv på plats.

För mig tog det 2 år från start tills jag började jobba heltid med företaget. Sedan tog det ytterligare något år innan jag började dra in en hållbar inkomst i företaget. Det där första året som heltid drygade jag ut med sparade pengar och genom att leva sparsamt. Det var först i början av 2018 som jag kände att jag kunde pusta ut litegrann och känna mig (något sånär) trygg i min ekonomiska situation.

Balansen mellan jobb och fritid

Att vara egen innebär ju att du själv sätter ditt schema och måste se till att saker händer.

För mig har det varit väldigt hjälpsamt att se mitt företag som vilket day job som helst. Jag sätter väckarklockan på morgonen och börjar jobba nån gång mellan 8-9. Oavsett om jag har inspiration/lust till det eller inte. Sedan jobbar jag som allra senast till kl 17, men ofta slutar jag tidigare för att gå och träna, laga mat eller annat. Om en har bra rutiner, jobbar fokuserat och single-taskar så kan en få väldigt mycket gjort på bara några timmar!

Att alla egenföretagare måste jobba dygnet runt är en myt. Det går alldeles utmärkt att ha lediga kvällar och helger. Work smarter not harder!

För min del så tar min ork slut efter 4-5 timmar. Efter det är jag ganska oduglig och får förmodligen inte så mycket vettigt gjort. Om du lätt fastnar i långa dagar, kvällsjobb och helgjobb, fråga dig själv hur effektiv den tiden verkligen är. Skulle du kunna börja dagen med att göra det viktigaste, och sedan spara det du inte hinner med till dagen därpå? Finns det någonting du gör som tar onödigt långt tid och som skulle kunna förenklas/lejas bort?

Den bästa moroten med att vara egen är att en kan ta ledigt när en vill! Belöna dig själv när det behövs med en extra lång lunchpaus, en promenad i solen, ett yogapass mitt på dan, ett avsnitt av nån serie eller kanske en helt ledig dag mitt i veckan :-)

För att markera slutet på en arbetsdag tycker jag om att göra något som släpper på spänningar från dagen. Ta en lång dusch, gå och träna, yoga en stund, ta en promenad.

Att hantera misslyckanden, kritik, bakslag

Som frilansande/egenanställd kan kritik och misslyckanden kännas extra tungt, eftersom vi ofta upplever det som något riktat direkt mot oss som personer. Samtidigt hör det liksom till att saker ibland inte går som en tänkt sig. För att hitta sin väg och komma framåt så krävs det att en provar en massa saker, hoppar på olika möjligheter, testar idéer osv. Flera av de sakerna kommer oundvikligen att "misslyckas", men de var förmodligen livsnödvändiga erfarenheter som lärde dig något viktigt om din verksamhet.

Att skifta sitt mindset här och förstå att det bakom varje framgång ligger en hel rad med mer eller mindre lyckade försök, kan hjälpa en att komma ur negativa tankar och skuldbeläggande.

Det kan också vara bra att försöka skapa lite distans mellan sig själv och företaget, genom att påminna sig själv om att "Jag är inte mitt jobb!". Jag vet själv hur lätt det är att gå upp helt i sitt jobb och se det som ens ultimata syfte i livet, men försök att lägga lite tid på andra hobbys och liknande som får ditt liv att kännas meningsfullt även när du inte jobbar.

Om du behöver prata av dig ang en riktigt jobbig kund eller något uppdrag som du håller på att få panik över så kan återigen den där gruppen av likasinnade egenföretagare vara bra att ha ;-)

startaeget7.jpg

Till vänster: Bloggsamarbete med Zeta 5 gryner. Till höger: Instagramsamarbete med Zeta BreOliv.

Navigera fakturerings- och bokföringsdjungeln

Fakturering och prissättning

Det finns en massa olika tjänster för fakturering som du kan använda dig av. Många bokföringsprogram har det även inbyggt.

Jag har från start använt mig att en tjänst som heter Billogram som jag varit jättenöjd med! Fakturorna blir stilrena och snygga, momsen räknas ut automatiskt, du kan spara ett kundregister, skicka påminnelser, översätta till engelska osv osv. Det är dessutom väldigt billigt. Tjänsten i sig är gratis, sedan betalar du några kronor per faktura du skickar.

Viktigt att tänka på när du sätter ditt pris och fakturerar är dels att 25% moms ska läggas på, plus att ungefär hälften av pengarna försvinner till skatter och avgifter. Du måste alltså fakturera dubbelt så mycket som du räknar med att du behöver för att gå runt.

Praxis vid förhandlingssituationer är att man kommer överens om ett totalpris (som är inklusive dina skatter och avgifter) men exklusive moms. Sedan kan det priset vara ett fast arvode eller ett timarvode eller annan modell.

Hur funkar egentligen moms?

Moms är också en typ av skatt som ska in till Skatteverket. För all försäljning av tjänster inom Sverige ska 25% moms läggas på. För försäljning av produkter varierar momsen beroende på typ av produkt.

Jag brukar lägga momsen (samt den uppskattade skatten) på ett av företagets sparkonton för att jag inte ska råka spendera de pengarna och för att få bättre överblick över hur mycket pengar jag har att röra mig med.

När du handlar saker på företaget, t.ex kamerautrustning, rekvisita, elektronik, kontorsmaterial, konstnärsmaterial etc, så är ju en del av det pris du betalar moms. Denna moms kvittas sedan mot den moms du själv fått in i företaget, så att du i slutändan betalar in mindre moms till skatteverket. Om du t.ex fått in 1000 kr i moms från en kund men sedan köpt något där momsen var 250 kr, då är det bara 750 kr i moms du ska betala till Skatteverket. Det är detta som menas med "avdragsgillt". Och det är därför det är så bra att ta alla företagsrelaterade utgifter på företagskortet :-)

Bokföring

Bokföring är ju verkligen inte det roligaste, och det kan ta mycket tid från din kärnverksamhet. Jag är helt för att leja bort detta om du kan, MEN, jag rekommenderar alla att göra bokföringen själv det första året, för att lära sig hur det funkar. Då får du en grym insikt i företagets ekonomi, och det blir mycket lättare att kommunicera med ev. framtida revisorer.

Jag använder ett program som heter Fortnox för min bokföring. Det är grymt bra så det kan jag verkligen rekommendera! Där kan du även skicka fakturor, om du inte vill ha en annan tjänst för det.

Ha för vana att lägga undan alla företagsrelaterade kvitton och fakturor i en egen mapp. Dela gärna upp dem månadsvis. Då kommer bokföringen gå mycket smidigare.

I början kan det vara snurrigt med allt en ska lära sig, men en får ganska snabbt rutin på det. Om du har någon i din närhet som kan förklara grunderna för dig - ta hjälp! Jag hade mina föräldrar som är egenföretagare till hjälp vilket var ovärderligt.

Jag såg att Visma har en 60 minuters gratiskurs i bokföring online, den hittar du HÄR.

Och HÄR hittar du svar på de vanligaste bokföringsfrågorna.

DSC_8891.jpg

Foto: Poppy Photography

Hur får man företaget att fortsätta blomstra och utvecklas?

Efter några år har du kanske hamnat i ett läge där allt flyter på bra, du kan ta ut en vettig lön, investera i företaget osv. Där befinner jag mig själv nu, även om det fortfarande är ett ganska nytt skede för mig (ca 1 år).

Jag funderar mycket på hur jag kan agera för att det ska fortsätta att kännas kul, spännande och utvecklande för mig, och drar mycket inspiration från mina förebilder i matvärlden.

Något jag märkt för min egen del är hur jag liksom dras tillbaka till mina rötter, att förenkla och skapa på ett sådant sätt som jag gjorde i början. Jag vill tillbaka till kärnan, till varför jag började. Det är lätt hänt att en utan att tänka på det har dragit iväg åt nåt håll som inte är riktigt dit en ville. Att kontinuerligt checka in med sig själv, sina mål och sina prioriteringar har varit väldigt viktigt för mig. Jag brukar ha som en "konferens" med mig själv två gånger om året, där jag går igenom de kommande månaderna, mina drömmar och målsättningar.

Jag försöker också att blicka utåt, studera hur andra i min bransch jobbar med sina sociala medier, vilken typ av mat och recept som jag själv inspireras av och vad som går bäst på mina egna kanaler.

Sedan älskar jag att hela tiden lära mig nytt och bli bättre på mitt hantverk! Jag kollar till exempel på en hel del you tube-videos om fotografering och filmskapande, köper presets för att studera hur de är gjorda, läser andras recept även när jag inte ska laga dem för att se hur de gått tillväga osv.

Jag tror inte att en ska vara rädd för att prova nya vägar eller "rebranda" sin verksamhet om det behövs. Liksom vi förändras och växer så måste också företaget göra det.

Phu, kudos till dig som orkat läsa ända hit! Hoppas att detta inlägg kunde vara till hjälp till dig som går i starta eget-tankar och förhoppningsvis var det lite intressant även för er som redan driver företag :-)

Nu är jag nyfiken på vart DU befinner dig i din företagsresa! Vilka utmaningar stöter du på och vad har funkat för dig?

xx Agnes

startaeget9.jpg

Resurser

Fizzle.co - Onlinekurser i att hitta sin röst, sin publik, branding osv

Influencers of Sweden - Massor med artiklar och resurser om bloggande och influencerskap

Verksamt.se - Allt du behöver veta för att starta företag

Teknifik - Förutom att vara en techblogg finns här massa bra inlägg om att driva eget

Bossbloggen - Återigen massa bra inlägg om att driva eget och göra det bra

Krickelin skriver ofta om sitt företagande och ger en massa tips baserat på vad som funkat för henne. Läs till exempel hennes Tips till dig som vill starta eget!

Peter McKinnon på Youtube för fotografer och filmskapare

Mango Street Photography för snabba fototips

Moderskeppet för Lightroom tutorials

Being Boss - Grym podd för alla slags kreativa egenföretagare!

Food Blogger Pro Podcast - För alla foodies och matbloggare som vill steppa upp sitt fotograferande/receptskapande/influencerskap

The Influencer Podcast - Med bite-sized företagstips för den som driver eller vill driva framgångsrika sociala kanaler

We Are Influencers - Intervjuer med inspirerande svenska influencers

Call you girlfriend podcast - Lyssna på avsnitten "Boss Ladies" och “Businesswoman special 2"!

One Part Podcast - Grymma (och ofta väldigt roliga) intervjuer där olika intressanta, kreativa människor delar med sig av sin expertis

How I Built This - Historien bakom några av världens mest framgångsrika företag

The Fizzle Show - Om allt vad egenföretagande innebär och hur man kan göra det så framgångsrikt som möjligt

Grace Bonney - In the company of women

Elizabeth Gilbert - Big magic

Mason Currey - Daily Rituals: How Artists Work

Alex Soojung-Kim Pang - Rest: Why You Get More Done When You Work Less

Julia Cameron - The Artist's Way

Chris Guillebeau - The 100 dollar startup

Linda Hörnfeldt - Yrke: Influencer

Elin Häggberg - Starta och driva eget - Smart, digitalt och hållbart

Productivity Planner