July Journal

juli_kollage3.jpg

Åh vad jag har saknat att skriva de här månadskrönikorna! Hela våren har de fått stå tillbaka då jag hade fullt upp med att färdigställa boken, komma igång med grönsaksodlingen och jobba med mina kunduppdrag. När sommaren och semestern sedan kom så kände jag att jag hade väldigt mycket stressymptom i kroppen. Har verkligen behövt vila denna sommar och sätta alla ambitioner på paus.

Nu, efter fyra veckors total semester plus typ två veckor av väldigt lågambitiöst jobb på halvfart, så känner jag mig mycket bättre och är peppad på nya tag. Dock med väldigt mycket förändring kring hur jag jobbar och vad jag lägger min energi på.

Den här hösten känns extra mycket som en nystart för mig, eftersom det är första gången på nästan 2 år då jag inte har några stående kunduppdrag att förhålla mig till. Jag har överlag klarat mig bra under coronapandemin, men tyvärr resulterade den ekonomiska osäkerheten i att Electrolux var tvungna att säga upp mitt uppdrag för en tid. Även om det är tråkigt så är jag glad över den frigjorda tiden och möjligheterna till nya projekt. Älskar ju att jobba projektbaserat och föränderligt! Det är därför jag trivs så bra med egenföretagarlivet :-) Vi får se om vi återupptar vårt samarbete i någon mer småskalig form längre fram!

Den här månadskrönikan fokuserar på juli, men blir lite som en sammanfattning av sommaren i stort, så som den sett ut so far. Om du vill läsa tidigare månadskrönikor kan du klicka HÄR.

Månadens höjdpunkt

Det är svårt att summera höjdpunkter efter en semestermånad. Det finns så många! Men det jag spontant kommer att tänka på är alla utflykter vi gjort denna sommar. Till blåbärsskogen och sjöarna, till våra vänners skärgårdsstuga, korvgrillning vid skogsbrynet med min familj och elda och dricka kaffe uppe på Kalahatten.

När mina föräldrar var på besök så gjorde vi extra många utflykter - en om dagen! - för att de skulle få se lite mer av Piteå med omnejd. Blir alltid så påfylld i själen av att vara ute i naturen på det sättet. Med fika i ryggsäcken och en hink för bärplockning redo.

Särskilt magisk var förra veckans tur till de sjöar som Kristoffer och hans pappa arrenderar. Efter en mulen och småregnig eftermiddag bröt solen till slut fram och fick de vattenfyllda myrarna att gnistra i kvällsljuset. Jag plockade gigantiska blåbär och gick stigar som ingen annan än de trampat. Fotade hemliga gläntor och passager långt långt bort från närmsta landsväg. Sedan, på vägen hem, bröt jordens åskoväder loss, med kastvindar och hagel och en regndimma så tät att vi inte kunde köra vidare. Vi lyckades verkligen tajma in det där sällsynta fönstret av gyllene timmar, mitt emellan regn och åskoväder.

En annan höjdpunkt som jag måste nämna är yogaklasserna som jag hållit på Pensionatet i sommar! Det har varit så otroligt roligt att få börja nosa på det här med att vara yogalärare, och jag är väldigt tacksam över att få hålla space för alla fina personer som kommer på klasserna. Det känns meningsfullt och som helt rätt väg att gå för mig.

DJI_0157.jpg
_D8A7937.jpg

Månadens dipp

Det måste vara att det varit så kallt och regnigt merparten av sommaren. Bilderna i det här inlägget är tagna under några få, soliga och varma dagar. Resten av tiden har regnet öst ner (se bara på bilden ovan med blåbärsriset som badar i vatten!) och det har känts mer som höst än som sommar.

Om det inte vore för min grönsaksodling så hade jag nog inte brytt mig så mycket, men på grund av de låga temperaturerna och fukten i luften så har allting i mitt växthus drabbats av mögel och överlag växt dåligt. Resten av trädgården älskar ju regnet, men det behöver vara en bra balans av regn och solsken för att växterna ska trivas. Vissa plantor har växt väldigt långsamt och kommer förmodligen inte hinna ge skörd.

Det är himla tråkigt när man har lagt ner så otroligt mycket tid och kraft på odlingen. Alltså orimligt mycket tid, i förhållande till hur mycket man kan skörda! Känner sån respekt för alla som odlar professionellt - speciellt de som odlar ekologiskt. Listan på orosmoment som kan dyka upp under en odlingssommar är oändlig! Trots det är det på något obegripligt sätt ändå roligt, ändå tillfredsställande och ändå så himla meningsfullt!

juli_kollage2.jpg

Nya rutiner jag fastnat för

Helt klart min morgonrutin som jag haft i sommar! Innan frukost brygger jag en matchalatte som jag tar med mig ut i trädgården, till den delen där jag har mina odlingar. Där slår jag mig ner på en stubbe och sitter och filosoferar i 15-20 minuter medan jag sippar på latten. Kanske drar jag ett kort för dagen, eller funderar på vad som behöver fixas i trädgården, vad jag ska odla nästa år osv. Väldigt härligt sätt att börja dagen med!

Förr hade jag så många föreställningar om hur en morgonrutin “borde” se ut. Vad som “ska” ingå. Meditation, “morning pages”, träning, andningsövningar osv osv. Jag hade svårt att hitta något som jag gillade, eftersom det blev så präglat av måsten. Sedan jag släppte taget om det och började tillåta mig själv att dels låta rutinen vara föränderlig och dels bestämma att prick vad som helst kan kvalificera in sig som morgonrutin, så har det blivit SÅ mycket roligare! Då fyller morgonrutinen verkligen sin funktion - vilket jag tänker är att ge en bästa möjliga förutsättningar för dagen.

Månadens self-care

Under semestern har jag yogat väldigt mycket - nästan varje dag faktiskt. Inte nödvändigtvis så långa pass, utan kanske 30 eller 45 minuter här och där. Det har verkligen kommit utifrån lust och det känns helt fantastiskt att unna mig så mycket tid på mattan! Känns verkligen som “me time”. Nu när jobbet drar igång igen så försöker jag ta det som det kommer. Inte kräva att jag ska vilja/orka/hinna yoga varje dag, utan vara öppen för att det kan förändras. Rörelse och träning är otroligt viktigt för att jag ska må bra, och jag gör det gärna varje dag, men det behöver inte nödvändigtvis vara yoga. Ofta går det i perioder vilken form av träning jag känner att jag behöver.

8A5AD1CD-4AC7-4A6D-B8DF-F3D79D35CA11.jpg

Vad jag lyssnade på

Sommarprat av Björn Natthiko Lindeblad, Greta Thunberg, Sara Bäckmo, Therese Lindgren och Hedda Stiernstedt.

Fem låtar:

Jonas Bergsten - Kontraktsdag

LÉON - And It Breaks My Heart

Sharon van Etten - Seventeen

Vånna Inget - Allt Ska Bli Bra

Gladys Knight & The Pips - Midnight Train To Georgia

Vad jag läste

Åh har läst så många bra böcker i sommar! Kommer portionera ut alla boktips i veckobreven som skickas ut på mailen (du kan signa upp dig på bloggens startsida), men här kommer ett tips på en oförglömlig roman jag läste under semestern:

Delia Owens - Where the Crawdads Sing / Där kräftorna sjunger

Från Adlibris:

“En oförglömlig berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris. Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.”

En otroligt vacker naturskildring och gripande berättelse om ensamhet, längtan och hur långt en människa är beredd att gå för att överleva. Väldigt speciell och liknar inget annat jag tidigare läst. Kommer bära med mig den här boken länge. Läs gärna på engelska då dialogen är skriven på den amerikanska söderndialekt som karaktärerna pratar, vilket ger en otroligt levande bild av både platsen och tidsandan.

juli_kollage4.jpg

Vad jag tittade på

Krille och jag fastnade totalt i The Boys (finns på Amazon Prime). I en värld väldigt lik vår föds somliga barn med superkrafter. De mest talangfulla rekryteras till stora företag vars uppgift är att finansiera och etablera superhjältarnas “brand” och sätta dem på olika brottsbekämpande uppgifter. De med allra mest makt kallas för The Seven. Likt rockstjärnor medverkar de i olika kommersiella jippon och beter sig allmänt svinigt - allt bakom en fasad av hjältemod och framgång. Snart uppdagas en skandal och en grupp missnöjda (aka The Boys) tar på sig att få ett stopp på vansinnet och maktmissbruket. Smart, snygg, rolig, spännande!

Vad jag åt

Sallat och åter sallat från trädgården! Mâche, krussallat, cossallat, lila sallat, ruccola, grönkål och allsköns örter. Försöker njuta så mycket jag kan av den här tiden av överflöd, då jag kan skörda mängder av bladgrönt till maten varje dag. Och dessutom gurka och tomat!

Gjorde en stor batch med världens godaste chokladbars för nån vecka sedan som jag smaskat på sedan dess. Och en svingod pesto på morotsblast! Tips om du har blast över.

juli_kollage9.jpg

Senaste köp

Brukar inte konsumera speciellt mycket under sommaren, mer än mat och lite sommarkläder, men för några veckor sedan köpte jag faktiskt en grej som jag spanat på i flera år - nämligen den stora runda rottingfåtöljen från Granit! Vi var i Umeå över en dag för att gå på IKEA bland annat, och trots att jag inte hade tänkt köpa fåtöljen nu (trodde vi skulle behöva släp för att få hem den) så bestämde jag mig i sista stund för att chansa och se om den gick in i bilen. Det gjorde den!! Så orimligt nöjd över att äntligen ha en läsfåtölj på övervåningen dit jag kan retirera när jag behöver lite skärmfri tid. Galet skön är den!

Lärdomar

Ca alla lärdomar denna månad har handlat om att odla. Till exempel:

  • Att tillföra näring under säsongens gång: Allt ifrån trädgårdsskräp som gräsklipp och löv till kissvatten och gödsel. Det räcker inte att plantera i gödslad jord i början på säsongen - den näringen kommer ganska snart ta slut.

  • Att matjord inte nödvändigtvis är det bästa att odla i. Då är jorden “färdig” och det finns inget för mikroorganismerna att jobba med. Trädgårdsskräp däremot lockar till sig maskar och annat gött som man vill ha i jorden, och är ett bra sätt att blanda ut köpejorden (kan bli ganska dyrt annars om man inte har egen kompost).

  • Hur man sköter om tomater. T.ex så vill de ha luftigt mellan grenarna så att tomaterna får ljus och det inte börjar mögla. Har tidigare bara tjyvat tomaterna, men nu har jag alltså börjat klippa bort grenar och blad som inte bär frukt. Har även lärt mig att tomater behöver jämn vattning och jämna temperaturer för att inte spricka (grymt om man kan värma upp växthuset under kalla nätter!), samt tillskott av näring kontinuerligt, annars växer fruktköttet snabbare än skalet vilket också bidrar till sprickning.

  • Att kålplantor måste täckas över DIREKT efter sådd, annars hinner de satans kålfjärilarna lägga ägg där och sen är det kört. I år har jag behandlat med Turex mot larverna (ett biologiskt nedbrytbart preparat som är godkänt för ekologisk odling). Det har varit enda sättet att rädda plantorna. Återstår att se hur de tar sig och om det blir någon skörd! Grönkålen har dock lämnats nästan helt orörd, tack och lov.

  • Att man måste fylla igen hålet efter att man skördat en morot, annars tar sig morotsflugor ner där.

  • Att man kan så rädisor och sallat och morot mycket mycket tidigare än vad jag har gjort.

  • Att det är onödigt att förkultivera squash tidigare än typ maj, eftersom de växer så in i ****** fort.

  • Att vattna på morgonen i växthuset och på kvällen i landet.

  • Att flytande växtnäring som man köper man innehålla spår av bekämpningsmedel mot tomater och gurka som tar död på plantorna!!

Bara för att nämna några…


Berätta gärna om era höjdpunkter, dippar, lärdomar m.m i kommentarerna! Är så nyfiken på hur ni har haft det och blir så glad när ni skriver <3

xx Agnes

juli_kollage5.jpg